Kuchnia

ryby

Kuleczki rybne w zalewie

Składniki:
500 g fileta z morszczuka lub dorsza
1 jajka
1 średnia cebula
sól, pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
olej rzepakowy do smażenia
Zalewa
5 łyżek cukru
1 litr wody
2 cebule
3 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
3 kulki pieprzu czarnego
5 ziarenek kolendry
sól do smaku
0,5 szkl octu 10%

Przygotowanie:
Filety z morszczuka i obraną cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko i doprawić dość pikantnie solą i pieprzem. Energicznie wymieszać. Dłonie moczyć w zimnej wodzie i uformować z masy rybnej kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać z wszystkich stron w bułce tartej i smażyć w głębokim tłuszczu na złoto. Przełożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru oleju.
Cukier przypalić w garnku, wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy, cebulę pokrojoną w piórka i ocet. Zagotować i gotować około 5-10 minut na wolnym ogniu, aż cebula będzie miękka. Doprawić i odłożyć do wystudzenia. W szklanym naczyniu zalać usmażone kulki rybne i odłożyć do lodówki najlepiej na cały dzień by kulki wsiąkły trochę zalewy i by przegryzły się smaki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation