Kuchnia

słodko

ciasteczka maślane "śnieżne kuleczki"
(na około 40 sztuk)

Składniki:
110g miękkiego masła
175g mąki pszennej
25g cukru pudru
1 małe żółtko
30g mielonych migdałów
30g mielonych orzechów nerkowca
1 łyżeczka esencji waniliowej

plus
cukier puder do posypania ciastek

Przygotowanie:
Masło utrzyjcie z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajcie żółtko, przesianą mąkę, migały, nerkowce i esencję waniliową, zmiksujcie na gładką masę. Wyłóżcie masę na blat i zagniatajcie przez chwilę. Uformujcie kulę, owińcie folią spożywczą i włóżcie do lodówki na 20 minut, aby ciasto stężało.

Piekarnik rozgrzejcie do 200 stopni (górna i dolna grzałka).

Wyciągnijcie ciasto z lodówki, nabierajcie po płaskiej łyżeczce ciasta i formujcie kulki, wielkości małego orzecha włoskiego. Układajcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - wszystkie weszły na jedną. Włóżcie ciastka do rozgrzanego piekarnika i pieczcie przez 20 minut do lekkiego zbrązowienia.

Wyjmijcie z piekarnika, jeszcze ciepłe oprószcie obficie cukrem pudrem i odstawcie do ostygnięcia. Ponownie oprószcie je cukrem pudrem. Smacznego!

Ciastka przechowujcie w szczelnie zamkniętym pojemniku, każdą warstwę oprószcie cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation