Kuchnia

słodko

Snowballs – śnieżne kuleczki marcepanowe

Składniki:

90 ml śmietany kremówki
120g białej czekolady, połamanej na kawałki
ok. 225 g marcepanu
wiórki kokosowe do obtoczenia
cukier puder, pomocny przy lepieniu kulek

Przygotowanie:

Śmietanę podgrzać na małym ogniu, ale nie gotować. Zdjąć z palnika i dodać połamaną czekoladę. Mieszać aż czekolada się rozpuści. Trochę przestudzić i wstawić do lodówki na ok. 3 godz.

Po wyjęciu z lodówki dodać marcepan. Może się zdarzyć, że trzeba dodać go więcej, tyle żeby kulki się dobrze lepiło.

Lepić kuleczki, pomagając sobie cukrem pudrem ( maczać dłonie w cukrze ), gdyż masa przykleja się do rąk.

Obtaczać kulki we wiórkach.

Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation