Kuchnia

FastFood

Ciasto na pizze

Składniki na 2 duże lub 4 małe pizze:
- 3 i 3/4 szklanki mąki (polecam mieszankę do pizzy 00) + do podsypania
- 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 7 g suchych drożdży (2,5 łyżeczki)

Sos do pizzy:
- z tego przepisu: (klik), lub ulubiony ketchup

Wykonanie:
- Wsypujemy drożdże do miseczki i zalewamy wodą. Odstawiamy na 3 minuty.
- Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Mieszamy.
- Do mąki dodajemy powoli wodę z drożdżami, mieszając całość drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy kolejną łyżkę oliwy.
- W razie potrzeby, jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodajemy trochę wody, a jeżeli zbyt rzadkie dodajemy parę łyżek mąki.
- Gdy składniki dobrze się połączą, stolnicę oprószamy mąką, przekładamy na nią ciasto i wyrabiamy je przez 6-8 minut. Ma być gładkie i elastyczne.
- Ciasto przekrawamy na pół, formujemy 2 kule i wkładamy do dwóch delikatnie natłuszczonych oliwą misek (jeżeli lubimy cienkie pizze, to dzielimy ciasto na 4 części). Przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 1 i 1/2 godziny.
- Piekarnik rozgrzewamy do 255° - 260°C. Jeżeli mamy kamień do pizzy, to nagrzewamy razem z kamieniem, pół godziny wcześniej. Jeżeli nie mamy kamienia, ciasto układamy w blachach do pieczenia.
- Ciasto formujemy wałkiem (koło, prostokąt). Układamy na blasze lub łopacie do chleba (łopata ma być podsypana mąką).
- Pizze nakłuwamy widelcem, smarujemy sosem lub ketchupem, układamy ulubione dodatki, przyprawy. Wkładamy do piekarnika.
- Pieczemy 10-15 minut (zależy od piekarnika, rodzaju użytej mąki oraz grubości ciasta).
- Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation