Kuchnia

FastFood

Chlebek imprezowy z kurczakiem i sosem barbecue

Składniki na dwa chlebki (dla 8-10 osób):
Ciasto na pizze
Sos barbecue,
1 mała czerwona cebula,
Duża kulka mozzarelli,
Natka pietruszki lub kolendra, posiekane,
Połówka większej piersi z kurczaka

Na panierkę:
mąka,
1 jajko,
bułka tarta,
sól, mielony czarny pieprz, olej do smażenia.

Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto na pizzę. Pierś z kurczaka tniemy na kotlety, delikatnie rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy trzy naczynia, jedno z mąką, drugie z roztrzepanym jajkiem, trzecie z bułką tartą. Każdy kotlet z kurczaka obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu z obu stron, aż się przyrumienią. Studzimy i kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a mozzarellę w plastry. Blachę z piekarnika wykładamy folia aluminiowa i smarujemy ją olejem, lub układamy matę silikonowa do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Ciasto na pizzę dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt. Bo bokach ciasta z obu stron robimy nacięcia. Na środku rozsmarowujemy sos barbecue układamy paski kurczaka, na nim mozzarellę, czerwoną cebulę i posypujemy natką pietruszki. Następnie zawijamy paskami ciasta, tak, aby zostawały w chlebku przerwy. Pieczemy 25-30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation