Kuchnia

mniam! na słodko

Sernik z białą czekoladą i orzechami w karmelu

Składniki spód:
175 g pełnoziarnistych herbatników
30 g masła

Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego
200 g białej czekolady
5 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru

Na wierzch masy serowej:
2 szklanki orzeszków ziemnych prażonych, niesolonych
1 ½ szklanki sosu karmelowego z tego przepisu

Wykonanie:

Spód:

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Ciastka rozkruszamy i przekładamy do malaksera, dodajemy roztopione masło i miksujemy. Ciasteczkową masę rozkładamy na dnie tortownicy, wylepiając spód palcami.

Masa serowa:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy na chwilę.

Twaróg blendujemy na gładką masę. Stopniowo dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i roztopioną czekoladę a następnie po jednym jajku. Zawsze blendujemy do połączenia składników. Nie polecam długiego miksowania, gdyż za mocno napowietrzona masa serowa powoduje, że sernik bardzo wyrasta, a po wystudzeniu opada i pęka!

Na ciasteczkowy spód przekładamy masę serową, wierzch wyrównujemy i pieczemy 20 min. w rozgrzanym piekarniku do 170 st. C, następnie zmniejszamy temperaturę to 120 st. C i pieczemy 90 min. Upieczony sernik studzimy w piekarniku, a następnie, przed podaniem, kilkanaście godzin schładzamy w lodówce.

Na wystudzony sernik wylewamy sos karmelowy wymieszany z prażonymi orzeszkami ziemnymi.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation