Kuchnia

mniam! na słodko

Proste ciasto z rabarbarem i truskawkami (dump cake) - I Love Bake

PROSTE CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI (DUMP CAKE)

SKŁADNIKI NA CIASTO:

1 1/4 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju np. rzepakowego
3 jajka, duże
1 szklanka wody
szczypta soli
DODATKOWO:

3-4 łodygi rabarbaru
ok. 250 g truskawek
1 galaretka truskawkowa, proszek
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Rabarbar kroimy na nieduże kawałeczki. Zasypujemy galaretką i odstawiamy na 30 min. Następnie dodajemy pokrojone na pół truskawki i dodajemy przesianą mąką ziemniaczaną. Mieszamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem o wymiarach 22 x 22 cm.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy cukry, płatki oraz sól i mieszamy. Wlewamy olej, wodę, jajka i całość mieszamy do połączenia składników. Wylewamy na owoce, oprószamy wiórkami kokosowymi i pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min. Podajemy oprószone z lodami, cukrem pudrem lub bitą śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation