Kuchnia

mniam! na słodko

Słodkie Niebo: Seromakowiec z gotowej masy makowej - bezglutenowy

Składniki:
Masa makowa:
850-900 g gotowej masy makowej Helio**
3 jajka
100 g mielonych migdałów lub innych orzechów
70 g wiórków kokosowych Helio
1 budyń waniliowy w proszku (bezglutenowy)
Masa serowa:
1 kg twarogu w wiaderku
1 - 1,5 szklanki cukru pudru
1 łyżka domowego cukru z wanilią
150 g masła, w temperaturze pokojowej
5 jajek
1 budyń waniliowy w proszku (bezglutenowy)
Wykonanie:
Masę makową łączymy z jajkami, wiórkami, mielonymi orzechami i budyniem. Masę makową wylewamy do blachy o wymiarach ok. 25 × 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Masę równomiernie rozprowadzamy.

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z masłem. Następnie stopniowo dodajemy ser, budyń w proszku i krótko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier z wanilią i cukier puder. Pianę delikatnie mieszamy szpatułką z masą serową.

Masę serową wylewamy na warstwę makową. Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 170 C piekarniku przez ok. 50 minut. Gdyby wierzch sera za szybko się przyrumienił, przykrywamy wierzch blachy folią aluminiową. Po upieczeniu seromakowiec zostawiamy w piekarniku z lekko uchylonym drzwiczkami przynajmniej przez ok. 30 minut. Ostygnięte ciasto odstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego :)

* Seromakowca można udekorować rozpuszczoną czekoladą, lukrem lub domową polewą kakaową.
**Masa Helio jest bezglutenowa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation