Kuchnia

mniam! na słodko

Ciasto "Lion"

Ciasto "Lion"

Składniki:

* ok. 350 g herbatników (1,5 dużego opakowania)

* 1 puszka masy krówkowej (500 g)

Masa z batonami:

* 500 g mascarpone

* 250 ml kremówki (36%)

* 5 dużych batonów Lion (XXL)

* 4 łyżki cukru pudru

Warstwa śmietanowa:

* 600 ml kremówki

* 3 zagęstniki do śmietany (fixy)

* 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

* 50 g gorzkiej czekolady

Blaszkę o wymiarach podstawy 26x21 cm wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wykładamy masę krówkową i przykrywamy ją drugą warstwą herbatników. Masa o wiele łatwiej będzie się nakładać, jeśli dokładnie i energicznie wymieszacie ją trzepaczką.

Mascarpone, śmietankę i cukier ubijamy (początkowo na wolnych obrotach, aby zbytnio nie chlapało, a następnie na najszybszych) do chwili, aż masą będzie gęsta (znacznie gęściejsza niż bita śmietana). Do gęstej masy dodajemy pokrojone w plasterki batony. Masę nakładamy na herbatniki, wyrównujemy wierzch i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.

Na trzeciej warstwie ciastek umieszczamy śmietanę ubitą z cukrem pudrem i zagęstnikami. Wierzch posypujemy startą na drobnych oczkach czekoladą i wstawiamy do lodówki co najmniej na całą noc, a najlepiej na 24 godziny, aby herbatniki zmiękły.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation