Święta i uroczystości

wypieki na WIELKANOC

Babka zebra matcha

składniki na foremkę z kominem o średnicy 18-20 cm

4 jajka, białka i żółtka osobno
190 g cukru pudru
6-7 g sproszkowanej herbaty matcha
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml wody
niewielka szczypta soli
2 łyżki dobrej kawy sypanej
łyżeczka ekstraktu waniliowego
250 g maki przesianej dwa razy
180 g miękkiego masła
2 łyżki mleka

Dodatkowo:
łyżka masła
2 łyżki drobnej bułki tartej
60 g czekolady gorzkiej
60 ml słodkiej śmietanki kremówki
15 g rozdrobnionych pistacji

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Foremkę z kominem natłuszczamy łyżką masła i wysypujemy drobną bułką tartą.
2. Białka ubijamy z niewielką szczyptą soli i stopniowo dodajemy połowę cukru tak by otrzymać lśniącą sztywną bezę.
3. W misce łączymy żółtka, rozpuszczone i przestudzone masło, wanilię i połowę cukru.
4. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
5. Zalewamy kawę 100 ml wrzącej wody i odstawiamy do wystudzenia.
6. Do ubitych na sztywno białek wsypujemy powoli przesiane suche składniki (mąka i proszek)
7. Powoli do misy wlewamy mokre składniki (żółtka, masło, wanilia, połowa cukru).
8. Mieszamy wszystko powoli i delikatnie za pomocą widelca. Dzielimy na dwie części.
9. Do jednej części wsypujemy kakao i dodajemy 2 łyżki zaparzonej, przestudzonej kawy. Mieszamy krótko tylko do połączenia.
10. Do drugiej części wsypujemy herbatę i 2 łyżki mleka. Mieszamy delikatnie i krótko do połączenia.
11. Wykładamy zielone i ciemne ciasto naprzemiennie do foremki. Wyrównujemy wierzch szpatułką i pieczemy 35-40 minut w piekarniku na środkowej półce. Sprawdzamy ciasto metodą tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy w foremce przez pół godziny, następnie wykładamy na kratkę kuchenną do całkowitego przestudzenia.
12. Czekoladę łamiemy w kosteczkę, zalewamy śmietanką i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladą dokładnie rozpuszczoną dekorujemy wierzch babki. Posypujemy pokruszonymi pistacjami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation