Święta i uroczystości

wypieki na WIELKANOC

Mazurek bakaliowy szlachecki

- 10 dag migdałów
- 15-20 dag dowolnych orzechów
- 10 dag drylowanych daktyli
- 20 dag rodzynek
- 4 jajka
- 25 dag cukru pudru
- tabliczka gorzkiej czekolady
- duży prostokątny wafel lub opłatek cukierniczy

Migdały sparz, obierz ze skórki, grubo posiekaj, podsmaż chwilę na suchej patelni. Daktyle grubo posiekaj. Migdały, orzechy i daktyle wymieszaj z rodzynkami.
Oddziel żółtka od białek, żółtka utrzyj z połową cukru pudru na jasną masę. Z dwóch białek ubij pianę, dodaj do masy jajecznej i wymieszaj.
Czekoladę zetrzyj na drobnej tarce, wymieszaj z masą i bakaliami. Rozsmaruj na waflu.
Ostatnie dwa białka ubij na sztywną pianę dodając po łyżeczce cukru, aż piana będzie szklista. Rozsmaruj równą warstwą na masie jajeczno-bakaliowej.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 70st. C, susz ok. 40min. Udekoruj według uznania.

*Do przygotowania mazurka możesz wykorzystać dowolne ulubione bakalie, np. suszone morele, figi, suszone śliwki itp.

Przepis zaczerpnięty z gazetki z przepisami czytelników.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation