Święta i uroczystości

wypieki na WIELKANOC

Mazurek kokosowy najpyszniejszy

Ciasto:
300 g mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
150 g masła 82 %
100 g cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka
1 łyżka lodowatej wody
Masa:
300 ml śmietany 18%
150 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżki cukru
Polewa:
150 g białej czekolady
1 łyżka mleka
1/4 łyżki masła
Dodatkowo (do ozdoby):
suszone morele
rodzynki
wiórki kokosowe

Ciasto: Składniki ciasta kruchego zagnieść (ręcznie lub w robocie). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko na prostokąt. Zrobić wyższy rant lub ulepić ozdobne boki. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 30 minut.
Masa: Do rondla wlać śmietanę, dodać cukier, ekstrakt i wiórki kokosowe. Całość podgrzać na wolnym ogniu i gotować kilka minut do zgęstnienia. Gorącą masę kokosową wyłożyć na ciasto.
Polewa: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z mlekiem i masłem. Gorącą polewę wylać na masę kokosową.
Mazurka ozdobić morelami, rodzynkami i wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation