Święta i uroczystości

wypieki na WIELKANOC

Babka cytrynowa,
SKŁADNIKI NA CIASTO:
1 1/4 szklanki mąki tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
85 g masła lub margaryny
0,5 szklanki cukru
skórka otarta z 1 cytryny
2 małe jajka
1/4 szklanki soku z cytryny
1/4 szklanki maślanki
szczypta soli
SKŁADNIKI NA CYTRYNOWĄ POLEWĘ:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą oraz łączymy z solą. W oddzielnej miseczce miksujemy masło z cukrem oraz skórką z cytryny. Następnie dodajemy po jednym jajku miksując do połączenia. Dodajemy suche składniki naprzemiennie z sokiem z cytryny oraz maślanką, cały czas miksujemy mikserem nastawionym na wolne obroty. Gotowe ciasto przekładamy do foremki na babkę wysmarowanej masłem i oprószonej mąką ( u mnie silikonowa dosyć mała o wymiarach: 21 x 5 cm ), pieczemy w temp. 180 C przez ok. 45 min. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia w formie.
Przesiany cukier puder łączymy z sokiem z cytryny oraz gorącą wodą i mieszamy, aż powstanie gęsty lukier. Polewamy nim ostudzone ciasto, zostawiamy do stężenia na ok. 15 min. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation