Kuchnia

zupy

Zupa krem z pieczonych buraków

Składniki (na ok. 6 porcji):

80 dag buraków, najlepiej wybrać nieduże, preferuję odmiany o podłużnym kształcie
1 małe kwaśne jabłko (opcjonalnie, można pominąć)
pół cebuli
ząbki czosnku
1 łyżka masła
1-1,5 litra bulionu
sok wyciśnięty z 1 cytryny
sól gruboziarnista
1 łyżka oliwy czosnkowej (lub czosnek&chilli)
na wierzch:

ser typu bałkańskiego lub niewędzony oscypek albo grecką fetę (nie może być ta miękka)
natka pietruszki
Sposób przygotowania:

Buraki wyszoruj i osusz. Nie trzeba ich obierać. Każdego buraka owiń w srebrną folię.
Piecz buraki w 180 stopniach przez 0k. 1,5 godziny.
Pokrój buraki w ok. 2 cm kawałki.
Jabłko obierz i pokrój w duża kostkę.
Czosnek pokrój w plasterki.
Cebulę pokrój w piórka (w półplasterki) i zeszklij ją na maśle.
Dodaj pokrojone buraki, plasterki czosnku i przesmaż chwilę. Dodaj pokrojone jabłko.
zalej bulionem, ja zwykle daję połowę (a resztę dolewam zwykle po zmiksowaniu, aż uzyskam odpowiednią dla mnie konsystencję ;) ) i gotuj wszystko ok. 15 minut, aż jabłko i buraki będą miękkie.
Zmiksuj całość blenderem, jeśli zupa jest za gęsta, dolej więcej bulionu.
Dodaj wyciśnięty sok z 1 cytryny, oliwę czosnkową, sól (nie za wiele) i pieprz do smaku.
Zagotuj wszystko.
Zetrzyj ser na grubej tarce, natkę pietruszki posiekaj.
Zupę krem z buraka podawaj pospaną tartym serem i posiekaną natką pietruszki.
Porada:

Piekę buraki zwykle wtedy, gdy piekę coś innego ;) Np. ciasto lub mięso. Owinięte w folie buraki kładę obok właściwej potrawy. Po upieczeniu buraki można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation