Kuchnia

zupy

jadłonomia · roślinne przepisy: Cytrynowa zupa z cukinii

Cytrynowa zupa z cukinii

Składniki na około 4 porcje:

1 kg żółtej cukinii
200 g ziemniaków
1/2 łyżeczki kurkumy
kilka plasterków papryczki chili
skórka otarta z 1/2 cytryny
oliwa z oliwek


1/2 litra bulionu warzywnego
1 - 2 łyżeczki soku z cytryny
sól oraz czarny pieprz
do podania: czarny sezam, kolendra lub pietruszka


Przygotowanie:

Cukinie obrać i pokroić na grube plastry, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Na dnie garnka rozgrzać kilka łyżek oliwy i dodać cukinię wraz ziemniakami, skórką z cytryny, kurkumą oraz papryczką chili. Dokładnie zamieszać i podsmażać na niewielkim ogniu przez 10 minut. Na sam koniec wyłowić kilka plasterków cukinii i odłożyć na bok do podania.
Po tym czasie do garnka wlać bulion i gotować kolejne 5 - 8 minut. Kiedy warzywa będą bardzo miękkie zblendować wszystko na gładki krem, doprawić do smaku sokiem z cytryną, solą oraz czarnym pieprzem. Podawać z plasterkami podsmażonej cukinii, obsypane czarnym sezamem oraz natką kolendry lub pietruszki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation