Kuchnia

zupy

: zupa z rukolą i klopsikami z indyka

Składniki:

klopsiki:
500 g mielonego mięsa z indyka
125 g szynki prosciutto, drobno pokrojonej
1 ząbek czosnku, wyciśnięty
60 g bułki tartej
1 jajko, rozbełtane
2 łyżki natki posiekanej natki pietruszki
skórka starta z 1 cytryny
sól, pieprz

2 łyżki oliwy
1 cebula, posiekana
3 ząbki czosnku, posiekane
1,5 L bulionu drobiowego
3 dojrzałe pomidory śliwkowe, bez gniazd (mogą być całe pomidory z puszki), pokrojone
90 g liści rukoli
sól, pieprz
parmezan




Rozgrzejcie piekarnik do 190'C. Mięso mielone połączcie w misce z szynką, czosnkiem, bułką tartą, jajkiem, pietruszką, skórką cytrynową, 1/2 łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki pieprzu, dobrze wymieszajcie. Z powstałej masy uformujcie klopsiki wielkości orzecha włoskiego i ułóżcie na blaszce wysmarowanej olejem. Pieczcie przez 10-15 minut i odstawcie.
Rozgrzejcie oliwę w dużym rondlu, dodajcie cebulę, a następnie czosnek. Zalejcie bulionem, doprowadźcie do wrzenia, zmniejszcie ogień, dodajcie pomidory, gotujcie na wolnym ogniu ok. 10 minut. Do zupy dodajcie rukolę, klopsiki i mieszajcie przez 1 minutę. Doprawcie solą i pieprzem. Podawajcie udekorowaną parmezanem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation