Kuchnia

zupy

Kremowa zupa z cukinii { porcja dla dwóch osób }

500 g cukinii
ząbek czosnku
serek topiony naturalny ( la vache qui rit) – jeden trójkącik
kostka bulionowa bio
oliwa
kawałek bagietki
Cukinię umyj i obierz ze skórki, zostawiając co drugi paseczek ( pozostawiona część skórki nada później ładny kolor zupie ). Pokrój ją w plastry 1 – 2 cm grubości.
Zalej cukinię wodą ( nalej tyle, aby zaczęła pływać w garnku ). Dodaj posiekany czosnek i kostkę. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut.
Kiedy cukinia będzie już całkiem miękka, zdejmij z ognia, wrzuć serek i całość zblenduj.
Dopraw do smaku ( ja wsypałam jedynie odrobinę soli ).
Podawaj zupę gorącą, polaną kroplami oliwy. Najlepsza z grzankami*. Smacznego!
* Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy i usmaż na niej kromeczki bagietki, na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation