Kuchnia

Kulinaria

Ciasto ze śliwkami
Składniki:

2 kg śliwek węgierek 40 dag drożdży

2/3 szkl ciepłego mleka 3/4 szkl mąki

2 szkl cukru 1 łyżeczka soli

2 jajka 200 g masła

1 łyżeczka cynamonu

Drożdże rozpuścić w mleku. Dodać 1/2 kg mąki, 10 łyżek cukru, 1 jajko i 1 żółtko, sól i 50 g masła. Wymieszać, ubić i odstawić do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Przygotować kruszonkę. Do 150 g masła dodać 1 szklankę cukru, połtorej szklanki mąki i cynamon. Wymieszać i wstawić do lodówki.

Umyć śliwki, wydrążyć pestki. Ciasto wyjąć z miski i dokładnie ugnieść. Wyłożyć do formy. Na wierzchu ułożyć pokrojone śliwki. Odczekać 20 minut.Kruszonkęzetrzeć na tarce i posypać ciasto.

Piec 45 minut w temperaturze 180 st C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation