Kuchnia

Kulinaria

Sernik chałwowy,100 g miękkiego masła,100 g cukru,5 jajek,270 g chałwy,30 g mleka skondensowanego lub słodkiej śmietanki,1 kg sera trzykrotnie mielonego (może być z wiaderka)
Polewa:
tabliczka gorzkiej czekolady 70%
kilka łyżek mleka (5-6)
Forma-tortownica o średnicy 26-28 cm
Piekarnik nagrzać do 190 st C.
Tortownicę posmarować masłem, wysypać tartą bułką. Na dno można położyć kawałek papieru do pieczenia.
W misce utrzeć masło z cukrem. Kiedy będzie puszyste dodawać po jednym jajku, później pokruszoną chałwę, mleko skondensowane i po łyżce sera.
Kiedy masa będzie w miarę gładka (powinny w niej być grudki chałwy), wlać ją do tortownicy.
Wyrównać wierzch łyżką, wstawić do piekarnika. Piec 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 160 st C i dopiekać kolejne 50-60 minut: sernik powinien być dobrze ścięty.
Wyłączyć piekarnik, uchylić jego drzwiczki i pozwolić sernikowi ostygnąć. Ten sernik lekko opadnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation