Kuchnia

Kulinaria

Galaretka rabarbarowa

Składniki:

700g rabarbaru,

300g cukru,

szklanka soku z pomarańczy,

2 łyżeczki agaru (lub 4 listki żelatyny),

3 owoce kardamonu (opcjonalnie)

Rabarbar umyć, pokroić w 1 cm kawałki i wymieszać z cukrem i sokiem z pomarańczy. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć folią i piec ok. 30 min w nagrzanym piekarniku, aż rabarbar zmięknie, ale nie straci kształtu. Przełożyć na sito i pozostawić, aż sok odcieknie.

Rabarbar można wykorzystać do ciasta, na przykład tego lub tego.

Sok zmierzyć i uzupełnić wodą lub sokiem z pomarańczy do 600 ml. Mimo, że zmniejszyłam ilość cukru i sok i tak był za słodki, więc wody dolałam trochę więcej, i całego płynu było ok. 800 ml.

Soku zagotować razem z rozgniecionym kardamonem. Zmniejszyć ogień i dodać agar rozprowadzony w kilku łyżkach wody. Gotować ok. 10 min. Gotową miksturę przelać przez sitko i rozlać do czterech kieliszków lub szklaneczek.

Ostudzić, a następnie schować do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation