Kuchnia

soup

KWAŚNICA
Góralski kapuśniak na wędzonych żeberkach

SKŁADNIKI

4 - 6 PORCJI
2,25 litra wody
700 g surowych żeberek
400 g wędzonych żeberek
300 g wędzonego boczku
3 ząbki czosnku
3 kawałki suszonych borowików
700 g ziemniaków
400 g kiszonej kapusty
przyprawy: 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 3 łyżeczki suszonego majeranku, 1 łyżeczka kminku, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Surowe żeberka opłukać i pokroić na części z 2 żebrami. Włożyć do dużego garnka, wlać zimną wodę, dodać sól i zagotować. Zszumować, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 45 minut pod przykryciem.
Wędzone żeberka podzielić na porcje z jednym lub dwoma żeberkami. Dodać do wywaru. Boczek pokroić w kostkę i również dodać do zupy. Doprawić pieprzem i kminkiem, dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz czosnek i suszone borowiki. Gotować przez około 20 minut pod przykryciem.
Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotować przez ok. 20 minut. Kapustę kiszoną odcisnąć i posiekać, dodać do garnka z zupą. Wsypać suszony majeranek, przykryć i gotować przez około 30 minut aż kapusta i mięso będą miękkie.
WSKAZÓWKI

Pokrojony wędzony boczek można wcześniej podsmażyć na patelni aż trochę się wytopi, dodać do zupy zarówno mięso jak i wytopiony tłuszcz
http://www.kwestiasmaku.com/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation