Kuchnia

soup

Składniki na zupa pieczarkowa najlepsza na świecie (także w wersji "fit")
1/2 kg pieczarek
4 średniej wielkości ziemniaki
2 marchewki (około 30 dag)
2 korzenie pietruszki (około 20 dag)
1 por - tylko biała część
kawałek selera (około 20 dag)
1 średniej wielkości cebula
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12% (lub mleko w wersji "fit)
2 czubate łyżki drobno posiekanego koperku
6 szklanek wody (1 i 1/2 litra)
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
5 całych ziaren pieprzu
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie dania zupa pieczarkowa najlepsza na świecie (także w wersji "fit")
Reklama


Marchewki, korzenie pietruszki oraz seler obierz, umyj i pokrój na małe kawałki. Pora pokrój na cienkie plasterki.
Do garnka wlej wodę, dodaj warzywa, liście laurowe, całe ziarna pieprzu i ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
Kiedy warzywa się gotują przygotuj pieczarki. Obierz je, odetnij końcówki i pokrój na kawałki o grubości około 1/2 cm (pamiętaj, by ich nie kroić zbyt cienko).
Obraną cebulę pokrój na drobną kostkę.
Na dużej patelni rozgrzej olej z masłem, dodaj cebulę, lekko posól, smaż na dużym ogniu cały czas mieszając przez 2 minuty, aż zacznie się szklić. Dodaj pieczarki i nadal mieszając smaż na dużym ogniu, aż zaczną się rumienić na brzegach (staraj się tak je smażyć, by nie gotowały się we własnym sosie). Zdejmij z ognia.
Obrane i umyte ziemniaki pokrój na kostkę o boku około 1/2 cm.
Do wywaru z warzywami dodaj ziemniaki i podsmażone pieczarki, gotuj na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną (czyli około 8-10 minut).
Zupę zestaw z ognia, dodaj lekko posoloną śmietankę wymieszaną z kilkoma łyżkami gorącej zupy oraz koperek. Wymieszaj, przykryj, odstaw na kilka minut, by smaki się połączyły.
Podawaj gorącą z... z niczym oczywiście, bo ziemniaki są już w środku :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation