Kuchnia

soup

KRUPNIK

składniki ( na ok. 2 l zupy):

- ok. 70-80 dkg mięsa (skrzydełka drobiowe, żołądki, golonka, kości wieprzowe lub cielęce, żeberka itp.)
- 2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego
- 3-4 średnie marchewki
- 2 pietruszki
- duży kawałek selera
- mały por lub pół większego
- pół przekrojonej i opalonej na czarno nad płomieniem lub na suchej patelni cebuli
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej lub jaglanej
- 5-6 ziemniaków
- ew. kilka suszonych grzybków
- ew. dwie, trzy łyżki słodkiej śmietany do zabielenia (zwykle pomijam) lub łyżeczka masła

Mięso umyć, włożyć do ok. 3 litrowego garnka, zalać wodą (ok. 2l) zagotować, zmniejszyć ogień, dorzucić listki laurowe i ziele angielskie, grzybki. Gotować 30 - 60 minut (z drobiowym mięsem krócej, inne dłużej np. golonkę czy żołądki ok. 60 minut). Warzywa obrać, razem z opaloną cebulą dodać do mięsa (jedną marchewkę można zetrzeć i dodać później), wsypać kaszę, wszystko osolić (ja solę ok. 1 czubatą łyżeczkę), gotować ok. 15 minut, po czym dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i startą marchewkę. Kiedy i one będą miękkie - zupa jest gotowa. Dodać mielony pieprz do smaku, jeśli jest mało słona - dosolić. Można wyjąć mięso, pokroić i dorzucić do zupy, ewentualnie zabielić krupnik wlewając śmietanę, dodać masło.

Garnek w którym zupa jest gotowa nanależy wypełnic przynajmniej w połowie lub lepiej - 2/3 pojemności mięsem i warzywami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation