Kuchnia

soup

Zupa fasolkowa


Składniki
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 cebula
1/2 pora
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1 mała pietruszka
3 ziemniaki
1 i 1/2 litra bulionu (drobiowego lub jarzynowego)
1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
400 g fasolki szparagowej (poza sezonem mrożonej)
1 łyżka posiekanego koperku
200 g śmietany 18% lub 80 ml śmietanki 18% z kartonika (do zup i sosów)


Przygotowanie

W garnku na oliwie i maśle poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Pora opłukać, obrać z zewnętrznych grubszych warstw i odciąć zielone końce. Pozostałą białą i jasnozieloną część przekroić wzdłuż na 4 części, opłukać je i pokroić na plasterki.
Dodać do garnka z cebulą i razem podsmażać przez ok. 2 minuty. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodać obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę oraz pietruszkę wymieszać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka i mieszając podsmażać ok. 2 minuty.
Wlać gorący bulion, doprawić solą i pieprzem, dodać kurkumę i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut. W połowie gotowania dodać opłukaną na sitku i rozmrożoną zieloną fasolkę.
Odstawić z ognia i dodać posiekany koperek oraz śmietanę (gęstą z kubka należy wcześniej zahartować kilkoma łyżkami zupy, natomiast słodką śmietankę z kartonika można wlać bezpośrednio do zupy).

Propozycja podania

pieczywo
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation