Kuchnia

Foto blog www.gzikipyry.pl, ...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady

Babeczki kajmakowe

Składniki na kruche ciasto to:

250 g mąki
125 g zimnego masła
5 łyżek cukru pudru
5 łyżek zimnej wody
Mąkę musicie przesiać do miski, dodać pokrojone na kawałki masło i cukier puder. Palcami trzeba rozetrzeć masło razem z mąką i cukrem, skrapiając wodą (po łyżce) aż wygnieciecie gładkie ciasto, które da się uformować w kulę. Zawińcie kulę w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie rozwałkujcie ciasto na grubość ok. 3-4 mm, wycinajcie kółka trochę większe niż średnica Waszych babeczkowych foremek i wykładajcie ciastem te foremki. Pamiętajcie, żeby widelcem nakłuć spód. Babeczki trzeba piec na złoty kolor ok. 25-30 minut w temperaturze 200 st.


Masę kajmakową możecie zrobić na 3 sposoby:
1. wyjmując z puszki z napisem „masa kajmakowa” lub „masa krówkowa” ;-)
2. gotując puszkowe mleko słodzone skondensowane (razem z puszką) przez około 3 godziny, po czym odczekać trochę, aż przestygnie, otworzyć puszkę gotowe
3. gotując szklankę śmietanki kremówki 36% z 4 łyżkami cukru, aż mieszanka zgęstnieje i nabierze krówkowego koloru.
Wasz wybór, skąd tę masę weźmiecie. Ja gotowałam puszkę, ale szybciej na pewno będzie, gdy użyjecie gotowej masy kajmakowej. Jakiegokolwiek wyboru dokonacie, musicie następnie przełożyć masę do babeczek. Do dekoracji użyłam stopionej czekolady deserowej, można też babeczki posypać posiekanymi orzechami lub posypką czekoladową. Panuje pełna dowolność w tym temacie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation