Kuchnia

Foto blog www.gzikipyry.pl, ...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady

http://www.slodkiefantazje.pl/pychotka-krowkowo-mleczna

Pychotka krówkowo-mleczna
Składniki
Do przygotowania wcześniej:
• 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego*
Biszkopt:
• 8 dużych jajek
• 200 g cukru
• 180 g mąki pszennej tortowej
• 24 g kakao (ok. ¼ szklanki)
Krem:
• 180 ml mleka
• 200 g masła
• 200 g cukru
• 1 łyżeczka pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem z wanilii)
• ok. 3 szklanek mleka w proszku
Dodatkowo:
• 300 g dżemu śliwkowego, powideł lub konfitury z czarnej porzeczki
• 100 g orzechów arachidowych, posiekanych (niesolonych)
• opcjonalnie szczypta świeżo zmielonej soli morskiej
*można użyć gotowej masy krówkowej
Przygotowanie
Wcześniejsze przygotowanie:
Mleko skondensowane zanurzyć w garnku wypełnionym wodą, tak by woda całkowicie zakrywała puszkę, gotować około 3 godzin, pilnując by puszka znajdowała się cały czas pod wodą. Wyjąc z wody, gdy woda już zupełnie ostygnie, puszkę otworzyć dopiero, gdy będzie zupełnie wystudzona. Masę wyłożyć do miski, zmiksować, ewentualnie schłodzić.
Biszkopt:
Przygotować dwie kwadratowe tortownice lub formy o boku 20 cm (można zastąpić dwiema okrągłymi tortownicami o śr. 21-22 cm), Dno każdej z nich wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie wykładamy i nie natłuszczamy.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier, cały czas ubijając na najwyższych obrotach do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Mąkę wymieszać z kakao, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką. Ciasto podzielić na dwie tortownice, w obu powinno być tyle samo ciasta.
Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 25-30 minut (do suchego patyczka).
Biszkopty pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od tortownicy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Oba biszkopty podzielić ostrym nożem na 2 blaty (rozcinamy wzdłuż na połowę, powinniśmy otrzymać łącznie 4 blaty).
Krem:
Mleko zagotować z masłem. Zestawić z ognia, dodać cukier, pastę waniliową/ekstrakt waniliowy. Wymieszać do rozpuszczenia cukru. Lekko przestudzić, dodać mleko i miksować aż masa zrobi cię puszysta i jednolita. Krem nie będzie bardzo gęsty, ale bardzo mocno zgęstnieje po wystudzeniu, więc nie warto dodawać więcej mleka. Masę przestudzić, lekko schłodzić (nie za mocno, bo krem może za mocno zgęstnieć i ciężko go będzie rozprowadzić na cieście). Jeśli okazałoby się jednak, ze masa jest za rzadka, można dodać jeszcze odrobine mleka i ponownie zmiskować (ale moim zdaniem nie będzie takiej potzreby).
Całość:
Dżem/powidła lub konfiturę podgrzać, ½ rozprowadzić na dolnym blacie. Na wierzch wyłożyć warstwę kremu mlecznego, przykryć drugim blatem, na który również wykładamy pozostały dżem. Następnie wyłożyć 2/3 masy krówkowej, przykryć kolejnym blatem. Na wierzchu rozprowadzić krem mleczny, przykryć ostatnim blatem.
Pozostałą masę kajmakową podgrzać. Polać nią wierzch ciasta, wyłożyć na nią posiekane orzeszki, ewentualnie oprószyć szczyptą świeżo zmielonej soli morskiej.
smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation