Kuchnia

Foto blog www.gzikipyry.pl, ...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady

Babeczki z musem fistaszkowym

Kruchy spód:
240 g mąki
160 g masła
szczypta soli
2-4 łyżeczki zimnej wody
Mąkę, masło i sól mieszać widelcem tak długo, aż ciasto będzie przypominało kruszonkę. Dodać zimną wodę i zagnieść. Owinąć w folię do żywności i włożyć do lodówki na 30-60 minut. Po tym czasie rozwałkować na grubość 3-5 mm i wyłożyć do foremek na babeczki. Ciasto w foremkach nakłuć widelcem i włożyć do lodówki na 20 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Babeczki przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi (ja takowych nie mam, więc obciążyłam je ryżem) i włożyć do piekarnika na 7-10 minut. Po tym czasie zdjąć papier i piec jeszcze 5-10 minut aż ciastka będą złote.

Mus fistaszkowy:
1 1/3 szklanki masła fistaszkowego
1/2 szklanki serka śmietankowego
2/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka skondensowanego
1 1/3 szklanki śmietanki kremówki
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Masło fistaszkowe utrzeć mikserem z serkiem śmietankowym. Wmieszać mleko skondensowane i cukier puder. Ubić śmietanę z ekstraktem waniliowym. Do masy fistaszkowej dodać 1/3 ubitej śmietany, dobrze wymieszać, następnie dodać resztę śmietany i delikatnie wymieszać.


Sos czekoladowy:
1/4 szklanki śmietanki kremówki
50 g groszków czekoladowych
Śmietankę doprowadzić do wrzenia i wylać na czekoladę. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy.

Na kruche babeczki nałożyć łyżeczkę sosu czekoladowego, napełnić musem przy pomocy rękawa cukierniczego i posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Smacznego!

źródło http://ciastkoterapia.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation