Kuchnia

Placki ,desery itp

Rogaliki krucho-drożdżowe

Składniki

700-800 g.mąki pszennej
5 dkg.drożdży
200 g.śmietany słodkiej 30%
20 g.cukru z prawdziwą wanilią
2 jajka 1 żółtko
80 g. roztopionego i lekko schłodzonego masła
gęsta masa czekoladowa lub marmolada
cukier trzcinowy do posypania

IMG_3339

Drożdże i cukier rozcieram w zimnej śmietanie, odstawiam na parę minut. Mąkę przesiewam do miseczki, dodaję roztrzepane jajko z żółtkiem, drożdże ze śmietaną i letnie masło. Całość energicznie wyrabiam do czasu, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Ciasto owijam folią i daję do lodówki na 40 min. Po tym czasie ciasto dzielę na kilka mniejszych kawałków, każdy kawałek rozwałkowuję, tworząc koło. Kółka dzielę na osiem trójkątów, na brzeg każdego daję łyżeczkę nadzienia i zwijam rogalik od zewnątrz do środka staranne zlepiając końce. Rogaliki smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję cukrem trzcinowym, piekę około 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe studzę na kratce. Udanych wypieków!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation