Kuchnia

PYSZNIE wieczorem

Pieczona dynia piżmowa z jajkiem i prosciutto
- 2 małe dynie piżmowe
- ok. 12 plasterków prosciutto
- 4 jajka
- 4 łyżki parmezanu
- masło lub oliwa
- kilka szczypt wędzonej papryki
- kilka szczypt suszonej mięty
- sól
- pieprz

Składniki dla 2-4 osób.

Dynie kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Dynie lekko nacinamy coś na kształt kratki. Wierzch każdej połówki smarujemy masłem lub oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem. Połówki dyni układamy na blasze i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na górny poziom i pieczemy 45-60 minut.

Po tym czasie wyjmujemy dynie z piekarnika i na każdej połówce dyni rozkładamy plasterki prosciutto. Rozbijamy jajka i ostrożnie przekładamy żółtko w miejscu po gnieździe nasiennym. Jeżeli dynie są duże można dodać więcej żółtek. Trzeba uważać żeby żółtko się nie rozlało. Dynię posypujemy parmezanem, wędzoną papryką i suszoną miętą.

Dynię wkładamy z powrotem do piekarnika ale tym razem na środkowy poziom. Pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut w zależności czy żółtko chcemy mieć bardziej lub mniej płynne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation