Kuchnia

PYSZNIE wieczorem

PASZTET Z WĄTRÓBKI I SUSZONYCH POMIDORÓW
SKŁADNIKI :
500 g wątróbki drobiowej
1 udko z kurczaka
włoszczyzna : marchew, pietruszka, kawałek selera
1 cebula
sól, pieprz, ostra papryka do smaku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki rozmarynu
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
60 g masła
6 -7 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
PRZYGOTOWANIE :
Udko i warzywa przekładamy do garna, wlewamy 1 litr wody, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy wywar. Po ostygnięciu mięso z udka obieramy i wyjmujemy marchew, pietruszkę i seler.
Cebulę drobno kroimy, przekładamy na patelnię i podpiekamy na oleju. Wątróbkę płuczemy w wodzie, dodajemy do cebuli oraz majeranek, rozmaryn, mięso oraz pokrojone warzywa z wywaru. Wlewamy około 1/2 szklanki bulionu i prużymy na małym ogniu aż płyny odparują. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Pasztet doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojone pomidory i dokładnie mieszamy.
Pasztet przekładamy do formy, wyrównujemy. Masło rozpuszczamy i wlewamy na wierzch pasztetu.
Odkładamy do lodówki aż pasztet stężeje.
Podajemy do pieczywa, smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation