Kuchnia

mniam! na słodko

Torcik malinowy z niespodzianką

Biszkopt:
2 jaja
60 g mąki
60 g cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i cukier z wanilią. Kiedy piana będzie bardzo gęsta, a cukier całkowicie rozpuszczony dodać żółtka, wszystko dobrze zmiksować. Dodać przesianą mąkę w dwóch porcjach. Mąkę wmieszać bardzo delikatnie łyżką (nie używać miksera!). Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia z lekko natłuszczonym spodem. Piec w piekarniku 15 – 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przykryć lnianą ściereczką i wystudzić.

Krem malinowy:
1 galaretka malinowa
250 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
400 ml śmietany 30%
250 g (1 opakowanie) malin
1 opakowanie ciepłych lodów

Galaretkę rozpuścić w szklance ok. 200 ml gorącej wody i ostudzić. Kremówkę ubić na pianę. Serek mascarpone chwilę ubijać a potem wlać zimną galaretkę – dobrze wymieszać. Dodać ubitą śmietanę i delikatnie połączyć. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać maliny i zmiksować.

Od ciepłych lodów odczepić spodnia część – wafelki. Na wystudzonym biszkopcie ułożyć w równych odstępach ciepłe lody. Na biszkopt wylać masę z malinami – wyrównać. Na wierzch wyłożyć drugą masę bez owoców. Ciasto chłodzić w lodówce ok. 2 godzin.

Polewa z białej czekolady:
75 g białej czekolady
½ łyżeczki żelatyny
75 ml śmietany 30%

Dodatkowo:
kolorowa posypka
kilka malin do dekoracji

Przygotować polewę z białej czekolady. Żelatynę namoczyć w łyżce zimnej wody i chwile odczekać aż napęcznieje. Śmietanę podgrzać (ale nie gotować). Kiedy będzie ciepła wrzucić żelatynę – wymieszać. Dodać posiekaną drobno białą czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia czekolady. Polewą ozdobić ciasto. Tort posypać kolorowymi cukiereczkami i malinami.

Smacznego:- )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation