Kuchnia

Mniam

Drożdżowe na okrągło z serem i pieczarkami (Doradca Smaku V)

Składniki:

Masło klarowane do smażenia
jajka do posmarowania ciasta 2 szt

ciasto

woda 300 ml
mleko 150 ml
mąka pszenna 1 kg
olej rzepakowy 200 ml
drożdże świeże 100 g
cukier drobny 3 łyżki

farsz

cebula 1 szt
pieczaki 300 g
twaróg mielony 200 g
ser parmezan, gran padao lub bszyn 200 g
ser mozarella 3 kulki

do smaku

tymianek Prymat
rozmaryn Prymat
oregano Prymat
Masło klarowane do smażenia
Pieprz czarny Prymat

Ciasto: wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Do dużej miski wlewamy wodę oraz mleko, dodajemy rozkruszone w dłoniach drożdże oraz cukier. Mieszamy i dodajemy olej. Mieszając ciasto ręką dodajemy partiami ½ mąki. Na koniec ciasto solimy i wsypujemy resztę mąki.
Ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiamy ręką w misce, a następnie przekładamy na deskę i jeszcze chwilkę wyrabiamy. Gdy ciasto będzie sprężyste, przekładamy je z powrotem do miski, posypujemy odrobiną mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na min. 20 minut.

Farsz: cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Całość chwilę smażymy.
W misce łączmy twaróg, ¾ startego sera dojrzewającego oraz pokrojoną w kostkę mozzarellę. Przyprawiamy do smaku oregano i czarnym pieprzem.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej części formujemy małe, okrągłe bułeczki. Bułeczki układamy w odstępach w okręgu na blasze wyłożonej pergaminem.
Do środka wykładamy farsz serowy i równomiernie rozsmarowujemy. Na ser wykładamy pieczarki. Wierzch posypujemy resztą sera dojrzewającego. Bułeczki smarujemy z wierzchu rozkłóconymi jajkami.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 ̊C na ok. 12-15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation