Kuchnia

Mniam

Faszerowane cukinie

Składniki:

2 duże cukinie
1 cebula
1 mały lub pół dużego pomidora
1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
5-6 plastrów wędzonego boczku (w wersji wegetariańskiej rezygnujemy, w wersji mocno dietetycznej zamieniamy na dojrzewającą szynkę)
tarty ser
pietruszka

Cukinie myjemy i rozcinamy wzdłuż, aby otrzymać dwie połówki. Łyżką stołową wydrążamy miękką część z pestkami – otrzymamy łódeczki. Przygotowujemy farsz. Wydrążony środek cukini siekamy na mniejsze części i wkładamy do miski. Pomidora kroimy w kostkę, dodajemy do cukini. Cebulę także siekamy w kostkę, potem podsmażamy na maśle/oleju aż do zeszklenia. Pod koniec dodajemy pół łyżeczki curry. Cebulę z curry dodajemy do reszty składników. Na patelnię po cebuli kładziemy kilka plastrów boczków i smażymy do czasu, aż tłuszcz się wytopi, a boczek nabierze brązowego koloru. Osuszamy go na papierowym ręczniku, kroimy w paski lub kostkę i dodajemy do farszu. Farsz solimy, pieprzymy, dodajemy tymianek i śmietanę. Dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy do cukiniowych łódeczek, posypujemy lekko serem i zapiekamy 20 minut w 200ºC. Przed podaniem posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation