Kuchnia

Mniam

Cukinia zapiekana z mozzarellą, pomidorami i bazylią | Kwestia Smaku

Składniki
2 porcje
2 małe cukinie
1 ząbek czosnku
suszone oregano (+ opcjonalnie świeże)
1 pomidor
1 kulka mozzarelli
sól, pieprz, oliwa extra vergine
świeża bazylia

Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Cukinię przepołowić, łyżeczką wydrążyć nasiona. Cukinię doprawić solą, pieprzem, posmarować startym czosnkiem, oprószyć suszonym oregano i skropić oliwą. Delikatnie podziurkować widelcem miąższ nie uszkadzając skórki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut.
Na podpieczonej cukinii ułożyć na przemian pomidora i mozzarellę. Doprawić solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym oregano i opcjonalnie świeżym oregano (można też posypać tartym parmezanem) i wstawić do piekarnika na ok. 13 minut, do czasu aż ser się roztopi. Skropić oliwą i posypać świeżą bazylią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation