Kuchnia

Pierogi i kluchy

Pielmieni - rosyjskie pierogi.

Potrzebujemy:
Na ciasto:
1,5 szklanki mąki
1 jajko
ok. 1/4 szklanki wody
sól

Na farsz:
0,5 kg mięsa wołowo- wieprzowego
2 średnie cebule
1 jajko
sól, pieprz do smaku

Jeżeli kupujemy mięso już zmielone to cebulę ścieramy na tarce do warzyw, a jeżeli mięso mielimy samodzielnie to cebulę przepuszczamy przez maszynkę razem z mięsem. Następnie dodajemy jajko, poprawiamy solą i pieprzem i porządnie wyrabiamy masę.
Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko i około 1/4 szklanki wody. Solimy i dobrze wyrabiamy, aż ciasto będzie sprężyste. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy małe krążki. Nakładamy małe kulki nadzienia i formujemy i zalewając brzegi formujemy maleńkie pierożki. Gotujemy je przez 10 minut wrzucając do wrzącej i osolonej wody. Podajemy ze śmietana i posiekanym koperkiem.

Chociaż nie jesteśmy pewni czy nasze pielmieni miały właściwy kształt, bo chyba różnią się nieco od naszych polskich pierogów. Ale to nadrobimy następną razą, ważne, że smak był taki jak trzeba :)

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation