Kuchnia

Pierogi i kluchy

Cepeliny (litewskie kartacze)

Składniki:
mięso mielone wieprzowe ok. 300 gramów
duży ziemniak
1 opakowanie Fix placki ziemniaczane
jedno jajko
2 ząbki czosnku
duża cebula
majeranek
2 szklanki wody
mąka do podsypania
Fix połączyć z wodą i jajkiem, wymieszać. Surowego ziemniaka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do ciasta. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Czosnek przecisnąć przez praskę i wraz z połową podsmażonej cebulki dodać do mięsa. Doprawić majerankiem i wymieszać dobrze farsz.
Farsz nakładać do ciasta i formować w dłoniach 'cygara', czyli klasyczne kartacze.* W razie potrzeby podsypać mąką. Cepeliny gotować w wodzie do wypłynięcia i jeszcze ok. 5 minut po wypłynięciu. Następnie przełożyć je na talerz, polać pozostałą smażoną cebulką i podawać.
SMACZNEGO!
* jeśli ciasto jest zbyt wodniste należy dodać mąki przennej
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation