Kuchnia

Pierogi i kluchy

Pierogi z soczewicą i pieczarkami
Składniki:

ciasto

500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka masła
ok. 300 ml gorącego mleka

farsz

500 g pieczarek
1 szklanka soczewicy suchej lub konserwowej (użyłam konserwowej)
2 cebule
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
1-2 łyżeczki majeranku
sól, pieprz



Sposób wykonania:

Ciasto:

Mleko zagotować i rozpuścić w nim masło. Mąkę z solą przesiać na stolnicę. Na środku zrobić zagłębienie. Stopniowo wlewać gorące mleko i zagniatać ciasto. Kiedy ciasto będzie jednolite i gładkie, przykryć je i odstawić na 30 minut.

Farsz:

Soczewicę opłukać, zalać zimną wodą, posolić i gotować do miękkości (ok. 30 minut). Odcedzić.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać pokrojone w kostkę cebule. Smażyć do momentu, gdy cebula ładnie się zeszkli. Pieczarki oczyścić, pokroić w większą kostkę i dodać do cebuli. Smażyć razem, aż nadmiar wody odparuje, a pieczarki zaczną się rumienić. Posolić oraz dodać przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek (jeśli używacie). Chwilę razem przesmażyć. Odstawić na bok i wystudzić.

Soczewicę oraz usmażone pieczarki krótko zblendować lub przepuścić przez maszynkę do mielenia. Powstały farsz doprawić pieprzem, majerankiem oraz solą jeśli jest taka potrzeba. Gdyby farsz wydawał się Wam zbyt luźny (a to będzie zależało od stopnia odparowania wody w pieczarkach), można dodać łyżkę bułki tartej.

Część ciasta dosyć cienko rozwałkować. Szklanką wycinać krążki. Na każdy nałożyć łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta zlepić tworząc falbankę.

Pierogi wrzucać na gotującą, osoloną wodę. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch.

Podawać okraszone słoniną lub cebulką podsmażoną na oleju. Świetnie smakują też odsmażone, podane z surówką z kiszonej kapusty.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation