Święta i uroczystości

wielkanoc dietetycznie

Wyjątkowo dietetyczny sernik.

Składniki:
ok. 30 dkg chudego twarogu (nie mielić!)
4 łyżki słodzika do pieczenia
1 płaska łyżka maizeny
2 małe jajka
olejek waniliowy
dodatkowo skórka starta z połowy cytryny i 1 łyżeczka kakao


Wykonanie:
Najpierw ubiłam białka. Żółtka zmiksowałam ze słodzikiem, olejkiem waniliowym, maizeną i na końcu z twarogiem. Masę serową delikatnie wymieszałam z pianą z białek. Odłożyłam 1/3 masy i dodałam do niej kakao, a do reszty skórkę cytrynową. Na dół foremki wyłożyłam masę cytrynową, a na nią kakaową. Całość piekłam ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
Użyłam tak małej ilości składników, ponieważ sernik piekłam tylko dla siebie, jednak połowę pochłonął mój mąż, więc dzisiaj robię powtórkę z większej ilości sera:) Oczywiście 4 łyżki słodzika to bardzo dużo, ale musiałam zaspokoić słodyczowy głód. Dzisiaj użyję go mniej. Wiadomo, że ze względu na słodzik serniczkiem nie częstujemy dzieci, ale jeśli użyjemy na przykład ksylitolu to możemy się podzielić:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation