Święta i uroczystości
wielkanoc dietetycznie
Ciasto makowe z jaglanym budyniem waniliowym i polewą czekoladową
Składniki:
ciasto:
1,5 szklanki mąki orkiszowej/ pszennej pełnoziarnistej,
0,5 szklanki mąki orkiszowej/pszennej jasnej, typ 500,
1/2 szklanki maku,
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
szczypta soli,
1 łyżeczka mielonej wanilii lub ekstraktu waniliowego,
3/4 szklanki mleka roślinnego,
2/3 szklanki miodu lub syropu klonowego,
1/2 szklanki oleju ryżowego lub rzepakowego,
2 łyżki soku z cytryny.
budyń:
2/3 szklanki kaszy jaglanej
3 szklanki mleka roślinnego,
3 łyżki syropu klonowego lub miodu,
3 łyżki soku z cytryny,
1 łyżeczka mielonej wanilii, lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
1 łyżka masła z nerkowców lub orzechów makadamia lub 1 łyżka oleju o neutralnym smaku.
polewa:
1 tabliczka dobrej gorzkiej czekolady (100 g),
3 łyżki syropu klonowego lub miodu,
3 łyżki oleju kokosowego płynnego,
8 -10 łyżek mleka kokosowego,
szczypta soli.
Sposób przygotowania ciasta:
W misce wymieszać ze sobą przesiane mąki, mak, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszać olej z syropem klonowym/miodem i mlekiem.
Następnie połączyć ze sobą mokre i suche składniki, dodać przyprawy i sok z cytryny. Wymieszać, wylać do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 °C przez 45- 50 minut, do suchego patyczka.
Wystudzić i przekroić na pół w poprzek. Dolną część ciasta włożyć z powrotem do tortownicy.
Sposób przygotowania budyniu jaglanego:
Kaszę przepłukać kilka razy pod bieżącą wodą i przelać wrzątkiem.
Mleko zagotować, wsypać do niego kaszę, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, do momentu aż kasza szię rozpadnie, zrobi się gęsta i wchłonie wodę, około 20 minut.
Do ugotowanej kaszy dodać masło z nerkowców/olej, syrop klonowy/miód, sok z cytryny, wanilię. W razie potrzeby dodać nieco więcej tych składników, wg własnego gustu. Całość zmiksować na gładki budyń.
Po chwili budyń wlać na część ciasta znajdującą się w tortownicy i delikatnie przykryć go drugą częścią ciasta. Odstawić, aż budyń stężeje i ostygnie.
Sposób przygotowania polewy czekoladowej w kąpieli wodnej:
Do miseczki włożyć wszystkie składniki.
Następnie miskę postawić na garnek z gotującą się na małym ogniu wodą. Mieszać zawartość miski do czasu, aż czekolada rozpuści się i wszystkie składniki połączą w jednolitą polewę.
Zdjąć miskę z garnka, wlać polewę na ciasto i rozprowadzić po całości. Posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego !
MA==