Święta i uroczystości

wielkanoc dietetycznie

Ciasto jogurtowe bez tłuszczu

Składniki (na ok. 17 porcji):

ok. 300 g jogurtu naturalnego
1/2 szklanki fruktozy (lub do smaku)
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
Opcjonalnie: skórka z otartej cytryny


Jogurt, fruktozę i jajka miksujemy w jednej misce na jednolitą masę. Później dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo mąkę, ale ciągle miksując do uzyskania gładkiego ciasta. Można dodać skórkę z cytryny.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Formę wypełniamy ciastem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 45 min. do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu i wystygnięciu ciasta można udekorować cukrem pudrem lub czekoladą :)

Wartość kaloryczna: ok. 105 kcal/ porcja
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation