Kuchnia

OGNISKO...

Śląski Gornek
4
0
Czas przygotowania: 180 min. | kategoria: dania główne mięsne
Idealne danie na ciepłe, wakacyjne dni, które można wykonać w plenerze. Wraz z moją rodziną przygotowujemy je w specjalnym żeliwnym kociołku nad paleniskiem, który jeszcze lepiej oddaje smak tego prostego i smacznego dania.
Śląski Gornek w przygotowaniu
Żeliwny kociołek w którym najlepiej przygotować danie.
Na koniec danie przykrywamy liśćmi kapusty.
Składniki
główka kapusty
5 cebul
4 ząbki czosnku
pół kg kiełbasy
pół kg mięsa mielonego
400 g mięsa wieprzowego
5 czerwonych papryk
1 kg ziemniaków
4 marchewki
smalec
przyprawy do smaku : słodka i ostra papryka, pieprz, sól, oregano, majeranek
Sposób przygotowania
1. Spód kociołka należy wyłożyć liśćmi kapusty. - krok 1
Garnek należy wysmarować smalcem. Na spód układamy liście kapusty.
2. Wszystkie składniki kroimy i wrzucamy do kociołka. - krok 2
Cebulę, kiełbasę, paprykę, marchewkę i ziemniaki kroimy w talarki i wraz z mięsem mielonym wrzucamy do garnka. Kapustę należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach i również wrzucić do garnka. Czosnek kroimy na pół i łączymy ze wszystkimi składnikami. Wcześniej zapeklowaną wieprzowinę kroimy na grubszą kostkę i dodajemy do dania. Doprawiamuy do smaku przyprawami.
3. Całość przykrywamy liśćmi kapusty oraz pokrywką. - krok 3
Całość przykrywamy liśćmi kapusty i pokrywką. Gotujemy nad paleniskiem okolo 2 godz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation