Kuchnia
OGNISKO...
Kociołek pełen żeberek
Składniki dopasowane do wielkości naczynia jak z przepisu „KOCIOŁEK”:
- 1,5 kg mięsnych, surowych żeberek wieprzowych,
- 1,5 kg żeberek wieprzowych, ale tym razem wędzonych,
Uwaga! Można dać tylko 3 kg surowych żeberek jak w pierwotnym przepisie.
- 1 kg cebuli,
- 1 kg pieczarek,
- sól, pieprz mielony, sos sojowy,
- olej do wysmarowania kociołka.
Żeberka kroimy na porcje, cebulę na krążki a pieczarki w talarki. Teraz pozostaje nam wysmarować dobrze olejem kociołek i układać w nim produkty. Zaczynamy od surowych żeberek na dnie, potem warstwa cebuli, warstwa pieczarek warstwa wędzonych żeberek, warstwa cebuli, pieczarek, surowych żeberek i tak dalej aż wyczerpiemy wszystkie składniki. Pamiętajcie by dobrze sobie rozplanować poszczególne warstwy oraz wypełnić naczynie dokładnie nawet trochę powyżej brzegu. Jest to zależne od wielkości kociołka. Poszczególne warstwy delikatnie solimy i posypujemy pieprzem, dodajemy sos sojowy. Nie za dużo bo wędzone żeberka mają dosyć soli.
Na wierzch kładziemy kawałek folii aluminiowej tak by wystawała poza krawędź kociołka. Pamiętajmy by kociołek był wypełniony po brzegi a nawet żeby wkład lekko wystawał.
Zakręcamy szczelnie pokrywę. Stawiamy na ogień i postępujemy dokładnie jak w przepisie na „pieczonki ziemniaczane” z kociołka. Ogień ma być w sam raz nie za duży i nie za mały.
Żeberka mają się piec przez godzinę gdy trzeba można trochę przedłużyć czas.
Mięso ma być miękkie, cebula i pieczarki dobrze upieczone w sosie z żeberek.
Jak mamy drugi kociołek możemy w nim udusić ziemniaki albo przypiec je na grillu na patelni. Pasują do żeberek jak ulał.
Do tego DOBRE zimne piwo, musztarda, chrzan albo jakaś sałatka.
Smacznego!
MA==