Kuchnia
Przepisy
Jajka po włosku
Składniki (na 4 porcje):
- 4 jajka, najlepiej z hodowli ekologicznej
- garść pomidorków koktajlowych
- 1 kulka mozzarelli
- 3 łyżki greckich czarnych oliwek
- 6-7 dorodnych suszonych pomidorów + łyżka oleju ze słoika
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 1 długa gałązka rozmarynu (lub 1 płaska łyżeczka suszonego)
- garść liści świeżej szałwii (mniej więcej z ½ doniczki)
- 2 łyżki masła + kropla oliwy
- sól, świeżo mielony pieprz czarny
- 4 duże bułki z ziarnami
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu). Tuńczyka odsączamy na sicie dociskając mocno szpatułką, aby pozbyć się całej wody. Następnie mieszamy z pokrojonymi suszonymi pomidorami i wydrążonymi oliwkami. Dodajemy drobno posiekany rozmaryn, łyżkę oleju z pomidorów i odrobinę czarnego pieprzu. Mieszamy dokładnie na pastę (jeśli będzie za suche, dodajemy więcej oleju z pomidorów). Bułki wydrążamy, nie naruszając spodów.
Mozzarellę ścieramy na grubych oczkach i rozkładamy na dnie każdej bułeczki. Następnie łyżką nakładamy farsz z tuńczyka, upewniając się, że wypełniamy też trudno dostępne boki i zakamarki. Na to wbijamy po jednym jajku (delikatnie, tak by nie uszkodzić żółtka). Górę dekorujemy pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi. Całość lekko solimy i wkładamy do piekarnika na około 15-20 minut – obserwujemy, jak jajko się ścina i wyciągamy, kiedy tylko żółtko jest płynne. W międzyczasie na małej patelni rozpuszczamy masło z oliwą i smażymy listki szałwii. Kiedy będą chrupkie, przekładamy na ręcznik papierowy.
Upieczone jajka w bułeczkach serwujemy natychmiast, wierzch dekorując dużą ilością szałwii i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Podajemy z ulubioną sałatą z prostym dressingiem z oliwy, można dodać też podprażone orzechy piniowe, świeżą rzodkiewkę czy cokolwiek innego, na co przyjdzie nam ochota. Smacznego!
MA==