Kuchnia

Przepisy

Ekstrakt waniliowy

3 małe laski wanilii (lub 1,5 dużej),
250 ml rumu lub wódki

Słoik o pojemności nieco większej zalać wrzącą wodą i odłożyć na 10 minut. Wylać wodę. Zakrętkę wrzucić do wrzącej wody, po czym wyłowić za pomocą widelca i osuszyć kladąc na ściereczkę.

Ostrym nożem przekroić laski wanilii wzdłuż i w poprzek na pół. W poprzek po to, aby zmieściły się w słoiku. Zalać alkoholem, zakręcić słoik i dokładnie wstrząsnąć. Schować w chłodnym i ciemnym miejscu, ale nie do lodówki. Odstawić na 8 tygodni, wstrząsając raz lub dwa razy na tydzień. Lub jak się sobie o tym przypomni. Z upływem czasu mieszanina będzie coraz ciemniejsza...
Używać do woli.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation