Kuchnia

Przepisy

Ciasto kokosowe ze śliwkami

Składniki:

125 g masła
125 g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego (lub kilka kropel aromatu cytrynowego lub otarta skórka z cytryny)
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75 g wiórków kokosowych
125 g greckiego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12%
450 g śliwek, odpestkowanych

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.

W misie miksera umieścić masło z cukrem. Utrzeć do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez kilka minut. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt cytrynowy i zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe na zmianę z jogurtem greckim/kwaśną śmietaną, w dwóch turach i krótko wymieszać przy pomocy szpatułki, tylko do połączenia się składników.

Formę o wymiarach 29 x 18 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. W ciasto powciskać przepołowione śliwki (można je ułożyć na wierzchu rozcięciami ku górze lub jak ja - powkładać bokiem w ciasto).

Piec w temperaturze 160ºC bez termoobiegu przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, polukrować, kroić i podawać.

Lukier kokosowy:

1 szklanka cukru pudru
3 łyżki likieru kokosowego*

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i rozetrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiego lukru. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki - dosypać cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty - likieru kokosowego.

* Można zastąpić sokiem z cytryny lub wodą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation