Kuchnia

Przepisy

Lody kokosowe z bakaliami

SKŁADNIKI

2 puszki gotowej śmietanki kokosowej (800 ml)
ziarenka z 1 laski wanilii
1 szklanka dowolnych bakalii (u mnie owoce goji, orzechy laskowe i rodzynki)
1 bardzo dojrzały banan
3 sztuki daktyli bez pestek
3 łyżki ciepłej wody
1 łyżeczka pudru z granatów ( może być spirulina, cynamon, kakao do posypania)

WYKONANIE

Puszki ze śmietanką kokosową włożyć do lodówki na całą noc.

Rano wyjąć je i otworzyć. Może się zdarzyć, że śmietanka z puszki rozwarstwi się, . Wówczas, tą gęstą część należy wyjąć łyżką i przełożyć do miski, a płyn przelać do słoiczka. Daktyle zalać 3 łyżkami ciepłej wody, pozostawić na około 15 minut, dodać banana i całość dokładnie zmiksować.

Bakalie namoczyć w ciepłej wodzie na około 15 minut. Następnie odlać wodę (będzie gorzka) i opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Do miski ze „śmietanką” kokosową dodać nasionka wanilii, zmiksowane banany i daktyle. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać bakalie i raz jeszcze delikatnie wymieszać.

Przełożyć masę lodową do foremki i włożyć ją do zamrażarki. Ja użyłam foremki na keks, ponieważ bardzo wygodnie się z niej wyjmuje lody. Lody trzeba mieszać co około 2-3 godziny, aby dokładnie się zmroziły. Trzeba to zrobić około 3-4 razy, aby były kremowe i bez gródek. Po wyjęciu z lodówki, lody są dość twarde, dlatego należy je wyjąć z zamrażarki na około 20 minut przed zjedzeniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation