Kuchnia

Przepisy

Pulpety drobiowe w zielonym sosie

SKŁADNIKI NA PULPETY

0,5 kg mielonego mięsa z indyka
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (można ją nieco rozgotować, aby była bardziej klejąca)
1 jajko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1/2 łyżeczki soli morskiej
1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

SKŁADNIKI NA SOS

1 pęczek włoszczyzny (marchew, liście selera, pietrucha, kawałek pora)
ziele angielskie
listek laurowy

2 garści zielonych liści (u mnie był szpinak i jarmuż)
można też użyć np. mrożonego szpinaku
1 litr wody

WYKONANIE

Kaszę jaglaną ugotować. Można to zrobić według mojego przepisu: Jak idealnie ugotować kaszę jaglaną?>>

Do rondla wlać 1 litr wody, dodać obraną włoszczyznę i gotować, tak jak na zupę.
W między czasie dokładnie wymieszać wszystkie składniki na pulpety i uformować z masy mięso-jaglanej kulki, pożądanej wielkości. Ja z tej porcji przygotowałam 18 kulek.

Kiedy bulion warzywny będzie gotowy wyjąć włoszczyznę i włożyć surowe pulpety. Gotować około 5 minut, zmniejszyć ogień i gotować kolejne 10 minut, aż pulpety będą miękkie. Czas gotowania pulpetów zależy od ich wielkości. Więc im mniejsze tym szybciej będą się gotować.

Można na próbę wyjąć jeden pulpecik i sprawdzić czy jest już gotowy. Jeśli tak, należy wyjąć wszystkie z rondla.

Następnie włożyć posiekany szpinak i jarmuż i gotować na małym ogniu około 5 minut, aż delikatnie zmięknie (szczególnie jarmuż, który ma nieco grubsze liście) dodać włoszczyznę, za wyjątkiem marchewki, którą należy pokroić w kawałki (chyba, że i ją chcesz zmiksować).

Bulion wraz z warzywami dokładnie zmiksować. Dodać pokrojoną w kawałki marchewkę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Na koniec włożyć pulpety i gotować na wolnym ogniu około 5 minut, aż pulpety „wchłoną” aromatyczny, zielony sos.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation