Kuchnia

ciasta

Podwójnie czekoladowe ciasto / Double chocolate cake

Składniki:
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
150 g gorzkiej czekolady
180 g masła
300 g cukru
3 duże jajka

Ganache:
300 ml śmietanki 30%
300 g czekolady gorzkiej

Przybranie:
4 figi
100 ml śmietanki 30%
cukier waniliowy

Wykonanie:
1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Posmarować dwie formy do pieczenia o średnicy około 20 cm (my używamy jednej formy i jednego garnka, ponieważ nie mamy wciąż dwóch takich samych tortownic) i wyłożyć je pergaminem.
2. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól.
3. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej, ostudzić.
4. Stopniowo wmieszać w czekoladę cukier, następnie jajka i mieszankę sypkich składników. Wyrobić na gładką masę.
5. Przełożyć do form i piec 25-30 minut. Schłodzić przez godzinę.
6. Czekoladę do ganache połamać na małe kawałki, włożyć do miski (najlepiej szklanej lub metalowej). Na średnim ogniu zagotować śmietankę i zalać nią czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Miskę przykryć folią i wstawić do lodówki, aż zgęstnieje.
7. Na talerzu ułożyć jeden blat ciasta, posmarować 2/3 masy, przykryć drugim blatem i posmarować pozostałą masą. Na wierzchu ułożyć pokrojone w ćwiartki figi i ozdobić śmietanką ubitą z cukrem waniliowym.

cookinggoodlooking.blog.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation