Kuchnia

Przepisy

Babka piaskowa z rodzynkami


25 dag margaryny
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy - 10 ml
10 dag rodzynek (lub więcej)
cukier puder do posypania

W małym garnku rozpuścić margarynę, uważać aby się nie przypaliła i nie zaczęła gotować, najlepiej na bardzo małym ogniu. Następnie ostudzić.

W tym czasie całe jajka utrzeć z cukrem na puszysty krem (ja ubijałam mikserem). Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżką, a następnie zmiksować. Dodać aromat waniliowy i ponownie zmiksować. Potem dodać rozpuszczoną margarynę, powoli wlewać najlepiej cały czas mieszając, aby w cieście nie porobiły się grudki mąki. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. Po kilku minutach odcisnąć wodę i lekko oprószyć mąką. Dodać do ciasta i wymieszać.

Przygotować dwie małe foremki na babkę, wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto podzielić na pół i przełożyć łyżką do każdej foremki, wyrównać. Można także upiec w jednej dużej foremce. Babkę piaskową piec około 1 godziny w temperaturze 175 stopni C (dwie foremki razem). Przestudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation