Kuchnia

Przepisy

Ciasto kawowe (kawowiec)

Ciasto kawowe (Kawowiec)
Temperatura pieczenia: 180oC | Czas pieczenia: 30-40 min. | Blacha: 20 x 30 cm.

Ciasto
6 jajek
1 i 1/3 szkl. cukru
4 łyżki wody
2 niepełne szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kawy mielonej
Krem
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru
kostka masła
3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie
Ciasto. Białka ubić, miksując dodać cukier, żółtka i wodę. Na koniec dodać mąkę, proszek i kawę i już tylko delikatnie wymieszać. Piec w temp 180 stopni ok 30-40 min

Krem. Ugotować budyń z mleka, cukru i mąk (1 szkl. mleka zagotować a w drugiej rozrobić mąkę i cukier). Utrzeć masło i dodawać po łyżce budyń, odłożyć trochę na wierzch, dodać kawę. Przełożyć biszkopt masą kawową, wierzch posmarować masą bez kawy.

Złożenie ciasta.Na pierwszy blat wyłożyć krem, a następnie przykryć go kolejnym blatem ciasta i tak postępować do końca.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation